• itulau_fanua

Ia Aokuso

I le masina o Aukuso, na faʻailoa mai ai e le au kemisi e mafai ona latou faia le mea ua leva e foliga mai e le mafai: talepe i lalo nisi o mea eleelea faʻaleaganuʻu e sili ona umi le tumau i lalo o tulaga mama.Per- ma polyfluoroalkyl substances (PFAS), e masani ona taʻua o vailaʻau faʻavavau, o loʻo faʻaputuina i totonu o le siosiomaga ma o tatou tino i se fua faʻafefe.O lo latou tumau, e mauaʻa i totonu o le carbon-fluorine bond faigata-to-break, e faʻapitoa ai le aoga o le PFAS e pei o ni mea e le susu ma le faʻapipiʻiina ma faʻafu afi, ae o lona uiga o vailaʻau o loʻo tumau pea mo seneturi.O nisi o vaega o lenei vaega tele o mea fa'afefiloi ua iloa e o'ona.

O le 'au, na taʻitaʻia e le Northwestern University chemist William Dichtel ma le tamaititi faauu Brittany Trang, na maua se vaivaiga i perfluoroalkyl carboxylic acids ma le vailaʻau GenX, o se vaega o le isi vasega o le PFAS.Fa'avevelaina o mea fa'afefiloi i totonu o se kilipi so'o mai le vaega o vaila'au o le carboxylic acid;o le fa'aopoopoina o le sodium hydroxide e faia ai le galuega o totoe, e tu'u ai iona fluoride ma molelaula fa'alela'au e la'ititi.O lenei motusia o le malosi sili C–F e mafai ona ausia i le na o le 120 °C (Saienisi 2022, DOI: 10.1126/science.abm8868).E faʻamoemoe le au saienitisi e faʻataʻitaʻi le metotia e faasaga i isi ituaiga PFAS.

Aʻo leʻi faia lenei galuega, o taʻiala sili mo le toe faʻaleleia o le PFAS o le faʻapipiʻiina lea o mea faʻapipiʻi pe talepe i lalo i le maualuga o le vevela e faʻaaoga ai le tele o le malosi-e ono le aoga atoatoa, o le tala lea a Jennifer Faust, o se kemisi i le Kolisi o Wooster."O le mafuaaga lena e matua manuia ai lenei faiga maualalo-vevela," o lana tala lea.

O lenei auala fou malepelepe na faʻafeiloaʻi faʻapitoa i le tulaga o isi suʻesuʻega 2022 e uiga i le PFAS.I le masina o Aukuso, na lipotia ai e le au suʻesuʻe a le Iunivesite o Stockholm e taʻitaʻia e Ian Cousins ​​o vai timu i le lalolagi atoa o loʻo i ai le maualuga o le perfluorooctanoic acid (PFOA) e sili atu i le tulaga faufautua a le US Environmental Protection Agency mo lena vailaʻau i vai inu (Environ. Sci. Technol. 2022, DOI: 10.1021 /acs.est.2c02765).O le suʻesuʻega na maua ai le maualuga o isi PFAS i le timu foi.

"PFOA ma le PFOS [perfluorooctanesulfonic acid] ua leai se gaosiga mo le tele o tausaga, o lea e faʻaalia ai le tumau pea," o le tala lea a Faust.“Ou te leʻi manatu o le a tele lenei mea.”O le galuega a tausoga, fai mai a ia, "o le mea moni lava o le pito o le aisa."Ua maua e Faust ituaiga fou o PFAS-o mea e le masani ona mataʻituina e le EPA-i le US vai timu i maualuga maualuga atu nai lo nei faʻalapotopotoga faʻaleaganuʻu (Environ. Sci.: Processes Impacts 2022, DOI: 10.1039/d2em00349j).


Taimi meli: Tes-19-2022